Új jelszó kérése

Bramac betoncserép

Fő kategória >Tetőfedő Anyagok >Bramac betoncserép

Bramac betoncserepek
A Bramac betoncserép nehéz vagy könnyű?

A tetőfedő anyagok összevetése során gyakran szerepel kiemelt helyen – „mint különösen fontos szempont” – az egyes héjazatok  súlya. Valamilyen okból (sajnos nem a jó megközelítésben) az építkezőket ez a téma nagyon foglalkoztatja.

 

Tisztázzuk akkor most ezt a kérdést, tegyük félre az előítéleteinket és a rossz beidegződéseinket!

 

A tetőszerkezetek – és azok egyes elemeinek (oszlopok, szelemenek, szarufák) – megtervezése összetett, méretezési szabványok által szabályozott statikus mérnöki feladat, melynek során természetesen figyelembe kell venni a tetőt érő összes hatást.  Ezen terheket – mint pl. a meteorológiai hatások – az előírások által meghatározott módon: az együtthatást és az egyidejűséget is figyelembe véve, azok jellegéből következően, az előírt biztonsági tényezőkkel

megszorozva kell számítani.

 

Melyek ezek a terhek?

– a szélteher

– a hóteher

– a fedés terhe (héjazat -pl. Bramac- + lécezés vagy deszkázat)

– a tetőszerkezet (ön)súlya

– a beépítés terhei (hőszigetelés és a belső burkolat)

 

Az igénybevétel függ a tető hajlásszögétől is: alacsony hajlásszög esetén a hóteher, meredek tetőnél a szélteher a mértékadó. (Egy 25 fokos tető terhei akár 20%-kal is meghaladhatják egy ugyanilyen, de 40 fokos hajlásszögű tető terheit.)

 

A méretezés során figyelembe kell venni az állandó (önsúly – ide tartozik a Bramac betoncserép) és az esetleges terhek (pl. hóteher) arányát: „könnyű” teher esetén t e emiatt  a biztonsági tényező +75% is lehet, azaz amit nyertünk a „réven“, elveszítjük a „vámon”! Mivel a fenti terhek közül egyedül csak a fedés terhe (közte a Bramac betoncserép) választható, könnyen belátható, hogy az egyes cserepek közötti – egyébként sem jelentős – súlykülönbség nem befolyásolja lényegesen a szükséges faszerkezetek keresztmetszeteit.

 

A tévhitek okán, a köznyelvben „nehéznek” nevezett tetőfedő anyagok (pl. Bramac betoncserép) alkalmazásának számos lényeges előnye van, ezért is alkalmazzák ezeket régóta, szerte az egész világon. A tetőtér beépítés határoló szerkezeteibe beépített anyagok tömegének „növelése” a külső hőmérsékletváltozások késleltetésével javítja annak hőcsillapítását, így csökkenthető a tetőtér túlzott nyári felmelegedése.

 

Nagyobb tömegű fedés és tetőszerkezet esetén:

-       jobb a hőcsillapítás

-       nagyobb a viharállóság

-       és jobb a hanggátlás!

 

Bramac tetősúly

 

Bramac Protector. Az mi?

 

Új dimenzió a tetőcserepek felületi megjelenésében - nagyobb védelmet nyújt, mint gondolná  

1. Magasfokú védelem szennyeződések ellen
A Bramac Protector felület védelmet nyújt a szabad szemmel nem látható ipari füstgázok és a savas eső károsító hatásai ellen.

2. Magasfokú védelem mohásodás, algásodás ellen
Nem indul meg a hagyományos cserepeket elcsúfító mohásodás és algásodás. Hiszen ezeknek nem a tetőn, hanem a természetben van a helyük.

3. Magasfokú védelem időjárási hatások ellen
Lehet hó, fagy, szél vagy eső, a Bramac Protector felület minden időben ellenáll az időjárási hatásoknak, az év 365 napján.

4. Magasfokú védelem színfakulás ellen
A speciális Bramac Protector felület anyaga egyedülálló. Még évek múltával is megőrzi a cserép az eredeti színét.

5. Magasfokú védelem rendkívüli környezeti hatások ellen
Napjainkban rendszeressé váltak a viharok. De a zivatar, a jégeső, a nagy hőség sem árthat a Bramac Protector felületnek.

A tetőt elcsúfító környezeti szennyeződések ellen nem volt megoldás mostanáig. A Bramac Protector felületű tetőcserepei soha nem látott védelmet nyújtanak a tetőt érő környezeti hatásokkal szemben, melyet egy nemzetközileg elismert aktív szenes teszt is bizonyít.

A Protector felületű tetőcserepeken alig marad szennyeződés.