Új jelszó kérése
Ajánlások

________________________

Termékajánló

Lépésálló hőszigetelések

Fő kategória >Hő- és hangszigetelés >Lépésálló hőszigetelések

Lépésálló hőszigetelések és hangszigetelések

Mikor használunk leggyakrabban lépésálló hőszigetelést?

 • padlószerkezetek hőszigetelésére (belső terek padlói, erkély, terasz)
 • lapostetők hőszigetelésére (járható tetők, zöldtetők

Lépésálló hőszigetelések leggyakrabbna használt anyagai:

 • polisztirolt (EPS, XPS)  >>>részletek az oldal alján>>>
 • kőzet-, üveggyapot

-20%
 Közetgyapot lépéshang-hőszig. 5cm 0,61 x1,22m 4,32 m2/csom

Parock

Födém közti lépés hang

és hőszigetelés

20% kedvezménnyel!

A készlet erejéig.

 
9 720 Ft
Akció: 7 775 Ft
Egységár: 1 800 Ft/m2

 Környezetbarát a polisztirol!!

 

környezetbarát polisztirolA bonni Építési anyagok Környezetvédelmi Szervezete (ECO) a közelmúltban  hozta nyilvánosságra az építési anyagok új környezetvédelmi besorolását. A kutatás során számos anyagot és terméket vizsgáltak meg, csak a polisztirol esetében Európa 13 országának 24 gyártóüzeméből vettek mintát.

Értékelték azokat ökológiai szempontból az ISO 14025 szabvány szerint. Az új környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPDs) a termékek teljes életciklusát vizsgálja, a gyártástól a megsemmisítésig.

 

Az új eredmények szerint beigazolódott, hogy alaptalanok voltak az EPS-el szembeni fenttartások, a környezettudatos vásárlók is nyugodtan használhatják ezt a kedvező árú, széleskörűen alkalmazható hőszigetelő anyagot, mivel a korábbi rangsor megfordult, és a polisztirol kiemelkedően környezetbarát anyagnak bizonyult.  

 

A homlokzati hőszigetelő rendszerek estében egyértelmű győztes a polisztirol. Nem csak a nem megújuló energiaigény szerin, hanem az üvegházhatáshoz és a savasodáshoz való hozzájárulása szempontjából is megelőzte az ásványi hab, ásványi szálas és az ökológiai alternatívának tartott fagyapot termékeket is.


 Az EPS alapanyaga kőolaj, de egy köbméter hőszigetelő anyag előállítása nagyon kevés nyersanyagot igényel. A polisztirol 98%-a levegő és 2%-a polisztirol. A hatékonyságát jól mutatja, hogy minden egyes liter olaj, amiből hőszigetelő anyag készül, átlagosan 200 liter olajat takarít meg. A kőolajat ezek szerint leginkább hőszigetelő anyagok gyártására kell felhasználni.  

(Forrás: http://www.austrotherm.hu/hirek/kornyezetbarat-a-polisztirol.html ) 


Polystirol hőszigetelők

Mi is a polisztirol?


A polisztirol a legrégebben ismert műgyanták egyike. A polisztirol a sztirol polimerizációja során keletkezik, ami már állás közben is végbemegy. A gyártási folyamat függvényében a polisztirol lehet expandált  (EPS) vagy extrudált (XPS-zártcellás)

 

Expandált polisztirol – EPS polisztirol


Az expandált polisztirol hab (röviden: EPS) alapanyaga hőre lágyuló polimerizált sztirol, ami habosító anyagot és égéskésleltető adalékot tartalmaz. A túlnyomórészt levegőből álló (98%) anyag kiváló hőszigetelő képességet mutat, jól alakítható, egészségre, környezetre nem veszélyes.

polisztirol hőszigetelés  A gyártás során gőz hatására az alapanyag szemcsék

  megpuhulnak, és a hőmérsékletnövekedés hatására

  a pentán hajtógáz eredeti térfogatuk 20-50-szeresére

  “felfújja” azokat. A gyöngyön belül apró, zárt cellák

  alakulnak ki; ennek köszönhető a kiváló hőszigetelő

  képessége. A gyöngyök felülete a lehűlés során

  megkeményedik, a hajtóanyag a lehűlés következtében

  összehúzódik, a kemény héjú gömbbe levegő diffundál.

A pihentetés során a polisztirol gyöngyök leadják a gőzölés során felvett nedvességet. A tömbösítés során zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki az előhabosított gyöngyöt. A polisztirol szemcsék összepréselődnek, összehegednek; kötőanyag nélkül homogén tömbbé állnak össze. A kész tömböket elektromosan fűtött, fém szállal vágják méretre.

A hővezetési tényező az expandált polisztirolhab legfontosabb jellemzője  λ[W/(m·K)]. Az igen jó hőszigetelő képesség a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető. A bezárt levegő nem távozik a cellákból, s így a polisztirol anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. A hővezetési tényező függ az anyag testsűrűségétől, a testsűrűség növekedésével a hővezetési tényező csökken.

Az expandált polisztirolhab hőszigetelő lemezek anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak. A hab nem korhad, nem rothad. Tartós ultraibolya sugárzás (pl. napfény) hatására az anyag felszíne megsárgul, rideg, porló lesz. A helyesen beépített anyag felülete mindig eltakart, így védelméről csak a hosszú idejű tárolásnál kell gondoskodni.

A 2003-ban hatályba lépett MSZ EN 13163:2001 szabvány, a hőszigetelő EPS termékek csoportosítását nyomófeszültség kategóriák szerint határozta meg (pl. EPS 30, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 150, EPS 200). A műszaki adatokban szereplő nyomófeszültség 10% összenyomódás mellett értendő. Ezeket a feszültségeket vesszük figyelembe rövid ideig ható terhek esetén. A 10%-os összenyomódáshoz tartozó szilárdsági értékek viszont nem méretezési értékek, mert a polisztirol hab egy bizonyos összenyomódás felett (cca. 2-3%) már nem elasztikusan viselkedik, a cellák maradandó alakváltozást szenvednek.

Az expandált polisztirol (EPS) lemezeket a nedvesség káros hatásától minden esetben védeni kell.

A nedvességtartalom is lényegesen befolyásolja a hővezetési tényezőt. A szakszerűen beépített polisztirollapok nedvességtartalmát a hővezetési tényező tervezési értékének szabványos meghatározásánál figyelembe veszik. A hővezetési tényező közölt értéke (λD) nagy számú vizsgálat eredményének statisztikai feldolgozásával megállapított, a 90%-os biztonsági szinthez tartózó jellemző.

Az expandált polisztirol hőre lágyuló sztirol alapanyagú. Magasabb hőmérsékleten (+80 ºC felett) romlik a terhelhetősége, méretállandósága. Ezért nem javasolt, a tartósan +70 ºC feletti hőmérsékletnek kitett helyeken való alkalmazása. Alacsony hőmérsékleten tetszőlegesen felhasználható.

Az éghetőség, a tűzzel szembeni viselkedés vizsgálata és a tűzveszélyességi osztályba sorolás az MSZ EN 13501 szerint történik. A MEPS tagjai által gyártott expandált polisztirolhabok az E kategóriába tartoznak. A korábbi szabályozás megnevezései szerint termékeink a „nehezen éghető” kategóriába tartoznak. Az anyag tűzterhelésnek kitéve ég, de az égéshő elvételét követően önkioltóan viselkedik. Égés közben mérgező anyagok nem keletkeznek. Az anyagban lévő adalékoknak köszönhetően, ún. csepegve égés jelenség nincs, tehát megolvadva, csepegve a tüzet nem terjeszti tovább.

 

Extrudált polisztirol – XPS polisztirol


extrudált polisztirol xpsExtrudáló és habosító eljárással készült kemény zártcellás anyagszerkezetű polisztirolhab. Kültéri feliratok, díszlécek gyártásának ideális alapanyaga.

Kémiai összetétele megegyezik az expandált polisztiroléval, de más eljárással készül. Szerkezete homogénebb, kisebb légzárványokat tartalmaz. Az extrudálással előállított habok nedvességfelvevő képessége csekély, sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal bír, mint a tömbben formázott polisztirolhabok (EPS hab).

Az extrudált polisztirol habokat (XPS) speciális granulátumból készítik, A gyártási eljárás is különbözik  az expandált polisztirol gyártási eljárásához képest.

Testsűrűségük 25–35 kg/m3, hővezetési tényezõjük 0,029–0,035 W/mK közötti. Az extrudált habok legfontosabb tulajdonsága a zárt cellás anyagszerkezetből adódó igen alacsony, szinte elhanyagolható vízfelvétel (0,2–1,0 V%).

Mivel az extrudált polisztirol habok fontos műszaki jellemzői a vízfelvétel, nyomószilárdság, hővezetési tényező ezért lényegesen jobbak mint a hagyományos expandált polisztirolhabok. extrudált polisztirollal teljesen új, más hőszigetelő anyagokkal megvalósíthatatlan szerkezeti megoldásokat készíthetünk.

Az extrudált polisztirolt a vízbehatásnak kitett helyeken, mint a fordított rétegrendű lapostetőknél, lábazatok, talajban lévő vízszigetelések védelmere, valamint az igen nagy terhelésű hőszigetelt födémszerkezetekben, padlókban, zöldtetőknél, parkoló tetőknél és  ipari padlóknál is jól lkalmazhatóak!

 

Polisztirol Hôszigetelô – normál és kemény hablemez.

Fő alkalmazási területek:

  • homlokzati hôszigetelô vakolatrendszer és lábazati hôszigetelô lemeze.
  • terhelhető szerkezetekben (padló)
  • lapostető hőszigeteléshez

 

Elônyös tulajdonságok:

  • - igen hatékony hôszigetelô-képesség
  • - csekély súly
  • - kellô szilárdság
  • - könnyû alakíthatóság
  • - nedves környezetben is használható - XPS polisztirol
  • - egyszerû beépíthetôség
  • - kellemes tapintás
  • - nem irritál környezetre és egészségre káros hatása nincs.

 

Homlokzati hőszigetelő rendszerek

Direkt ehhez van kifejlesztve, mivel a gyártás utáni pihentetés következtében már nem zsugorodik.

Alkalmazási terület:

  • Külső oldali elemes homlokzatburkolat mögött kérgesítve, átszellőztetett légréssel
  • külső oldali homlokzati bevonatrendszerben
  • Belső oldali bevonatrendszerben, kérgesítve (csak szakember számításai szerint!)
  • Lefelé hűlő födém alsó síkján, homlokzati bevonatrendszerben.

 

Keményhab-lapok extrudált polisztirolból (XPS)


Felhasználási területek:

  • hőhídszigetelés
  • lábazatszigetelés
  • föld alatti hőszigetelés
  • külső fal belső oldali szigetelése (szakember felügyelettel!)
  • nyomásnak kitett szerkezetekben

Táblaméret: 1250 x 600 mm