Új jelszó kérése
Ajánlások

________________________

Termékajánló

Tubusos tömítők, ragasztók


A tubusos tömítők, ragasztók-ról lenn olvashat többet.


-28%
Murexin SIL60 szaniter szilikon 310ml

UV és időjárás álló, vízzáró, 20 %-ig nyújtható, szilikon alapú tömítő anyag.

Ellenáll a gomba és baktérium hatásainak.

 
2 950 Ft
Akció: 2 130 Ft
-28%
Murexin SIL50 természeteskő szilikon 310ml

Tartósan elasztikus szilikonfugázó, természetes kövekhez és márványhoz.

Alkalmas tartósan igénybevett területeken, pl. vízalatti fugázás.

 
4 324 Ft
Akció: 3 120 Ft
-28%
Murexin PU15 poliuretán fugázó

Egykomponensű, poliuretán bázisú, tartósan rugalmas fugatömítő anyag, amely mindenféle építőipari tömítésre, elsősorban erős igénybevételnek kitett tágulási hézagok tömítésére.

 
4 115 Ft
Akció: 2 970 Ft
Neutrális szilikon 300ml

- Színtartó, ellenáll az UV sugárzásnak

- Tartósan elasztikus állagú

- Szinte szagtalan, NEM ecetsavas, polikarbonáthoz ez való

- Korlátozottan festhető

 
1 800 Ft
-20%
United téli-nyári purhab 750ml pisztolyos kiszerelésben
Az 1K téli purhab egy komponensű, önexpanzionáló, használatra kész,
ózon kímélő hajtógázzal ellátott szerelőhab, amely -5°C-ig alkalmazható. 
1 590 Ft
Akció: 1 270 Ft

Melyik tömítőanyag mire jó?

 

Avagy tömítőanyagokról közérthetően

 

(Tervezési, anyagválasztási tippek)

 

A mai modern építészet számtalan új építőelemet használ -, mint pl. acél, alumínium, üveg vagy műanyagok- , de a klasszikus építőaynagok, mint a tégla, beton, fa és egyéb felületképző anyagok is jelen vannak szerkezeti és burkolati síkon is. Még a legprecízebben végzett kivitelezési munkák esetén sem lehet az épület egésze, funkcionális működése kielégítő, ha az egyes szerkezeti csomópontok nem megfelelően vannak kialakítva.

 

A legtöbb mester még mindig csak a szilikont ismeri (“kiszilózzuk és már kész is..”), pedig a piacon már régóta megtalálhatóak az egyéb technológián alapuló, az egyes esetben sokkal biztonságosabb, szakmailag megfelelőbb technológiák.

 

Követelmények, anyagválasztás szempontjai

Az egyes szerkezeti elemek csatlakozásainak mind statikai, mind épületfizikai követelményeknek kell megfelelniük. A külső és belső felületeken megjelenő hézagtömítési rendszereknek kell biztosítaniuk a légzárást, a pára- és hôszigetelést, mindezt úgy, hogy valamennyi környezeti hatásnak ellenálljanak, mint pl. UV-sugárzás, csapóeső, hőingadozások, levegő Cox-tartalma, vagy speciális esetben a dekontaminálás extrém hatása. Az ilyen jellegű hézagtömítő anyagoknak lehetővé kell tenniük a csatlakozó szerkezetek dilatációs és/vagy hőtágulásból adódó mozgását, melyeket kizárólag rugalmas termékek alkalmazásával lehet biztosítani.

 

A rugalmasság vizsgálatakor a rugalmas visszaalakulási képességet és a flexibilitás tartósságát is figyelembe kell venni. Megállapítható, hogy a homlokzati hézagtömítésekhez “puhább”, különlegesen rugalmas anyagot kell alkalmazni, mely még nagy dilatációs vagy hőmozgások esetén is viszonylag kis erőt fejt ki a hézagszélekre . Beton padlók (pl. ipari csarnokok, teremgarázsok, stb.) esetében ez a követelmény változik: „keményebb” anyagok beépítése szükséges a fokozott mechanikai igénybevételek miatt.

 

A megfelelő anyagválasztás azonban nem csupán az alkalmazott termék rugalmasságán és mechanikai képességén alapul. A tönkremenetel ugyanis rendszerint nem az anyag elszakadásával, vagyis belső kohéziójának elvesztésével megy végbe, hanem a tömítőanyag és hézagszél közti tapadás megszünésével.

 

A szilikon alapú termékek kiváló tapadással rendelkeznek a tömör, azaz nem-porózus alapfelületekhez (pl. üveg, acél, műanyagok), viszont a beton, vagy más porózus (pl. tégla, vakolat, kő, fa, stb.) szerkezetek esetében hamar tapadásvesztést tapasztalunk. A poliuretán tömítőmasszák viszont épp a porózus felületek esetében tudnak tartós tapadást biztosítani. A tömítő és ragasztóanyagok tapadását nagy mértékben ronthatja a nem megfelelő alapfelület előkészítési technológia és a hátulról (a betonból) érkező nedvesség tartós jelenléte. Megfelelő alapozó alkalmazásával a kivitelezői hibák jelentősen ellensúlyozhatók és a tapadás is hosszú időn át garantálható.

 

Leggyakrabban alkalmazott anyagtípusok

 

Akrilok: puha, könnyen átfesthető tömítőanyagok, melyek azonban érzékenyek a nedvességre. Vegyi összetételük miatt könnyen elhúzhatóak és lemoshatóak kezünkről, ill a szerszámokról. Kis mozgásokat végző, gyengén igénybevett csatlakozási hézagokhoz (falak repedései, sarkok) javasoljuk alkalmazásukat.

 

Szilikonok: UV-álló, tömör felületeken jól tapadó, rugalmas tömítőanyagok, melyek nem festhetőek át, és porózus alapfelületeken nagyon gyengén tapadnak. Kikötés közbeni zsugorodásuk -a termék minőségétől függően- igen nagy, így már terhelés előtt is jelentős feszültség ébred a tömítőanyagban, ill a hézagszéleken. Kimagasló UV-állóságuknak köszönhetően üveg szerkezetek tömítéseihez szinte kizárólag szilikonokat javaslunk. Penész- és gombaálló változataik a legoptimálisabbak szanitertömítésekhez. Az üzletekben nagy árkülönbségekkel találhatunk termékeket, mely árak legtöbbször tükrözik a termékben található értékes hozzávalókat, és fordítottan arányosak a kartusban található, a gyártás során szükségszerűen alkalmazott olcsó töltóanyagok arányával.

 

Poliuretánok: a legerősebb rugalmas tömítő- és ragasztóanyagok, melyek egykomponensű változatai a legelterjedtebbek a hétköznapi használatban. Kiváló tapadásuk van porózus alapfelületeken, de legújabb változataik a tömör anyagokon is jól vizsgáznak.

 

UV-állóak, de üveggel nem ajánlot a közvetlen összeépítésük. Átfesthetőek, de a tömítés rugalmassága, vagy a dilatáció nagy mozgása miatt a felhordott „merev” festék megrepedhet. A jobb minőségű poliuretánok kötéskor alig zsugorodnak. Minden dilatációs hézaghoz ajánljuk, ahol nagy mechanikai- (padlók) vagy vegyi (pl. szennyvíztelepek, élelmiszer üzemek) igénybevételek lépnek fel. Erős, akár szerkezeti rugalmas ragasztások ideális alapanyagai (pl. lépcsők, tükrök, burkolatok). 

 

STP technológiájú anyagok: kiváló tapadásuk van mindkét alapfelület típushoz, így jól alkalmazhatóak olyan csomópontoknál, ahol porózus és tömör alapfelület találkozik. Általában átfesthetőek, időjárásállók. Mechanikai szilárdságuk, vagy rugalmasságuk a szilikonok és poliuretánok közé tehető.


Bitumenes tömítőanyagok: ezeket leginkább bitumenes lemez szigetelések és fedések, zsindelyezések tömítésére használhatók, de pl a régóta használatos bitumenkiöntés helyett járdahézagok tömítésére is kiváló lehet. A közvetlen napsugárzást nem bírja, néhány éven belül elöregszik és megszűnik tömítő hatása. 

 

Egyes ipari létesítmények funkciójukból következően igen speciális tömítőanyagok alkalmazását követelik meg. A szennyvíztisztító telepek vegyi terhelésének csak poliszulfid  vagy egyes poliuretán anyagok képesek ellenállni. Minden projekt esetében részletes vegyi elemzést kell készíteni a várható kémiai hatások és az alkalmazandó anyagok összeférhetőségének vizsgálatához.

 

Összegzés

 

Az ipar mára számos korszerű rugalmas terméket fejlesztett ki, mint a poliszulfidok, szilikonok, akrilok vagy a poliuretánok. Minden anyagtípus rendelkezik előnyökkel a maga alkalmazási területén, így egy konkrét projekt esetében mindig mérlegelés kérdése az alakalmazni kívánt termék kiválasztása.

 

Az adott feladatnak megfelelő anyagok kiválasztásában és a tervezésben is forduljon bizalommal Áruházunk munkatársaihoz.