Új jelszó kérése
Ajánlások

________________________

Termékajánló

Hő- és hangszigetelés

Fő kategória >Hő- és hangszigetelés

Miért kell és mivel lehet hőszigetelni és hangszigetelni?

Bővebben:  görgessen az oldal aljára!


-20%
 Közetgyapot lépés-hang-hőszig. 5cm 0,61 x1,22m 4,32 m2/csom

Parock

Födém közti lépés hang

és hőszigetelés

20% kedvezménnyel!

A készlet erejéig.

 
9 720 Ft
Akció: 7 775 Ft
Egységár: 1 800 Ft/m2

A hőszigetelő anyagokról...


hőszigetelő anyagok

A környezetvédelmi szempontok, a belső terekkel szemben támasztott építtetői igények, olyan épületek építését teszik szükségessé, amelyek 
kellemes lakóklímát biztosítanak, és üzemeltetésük során alacsony energiafelhasználást tesznek lehetővé.

Az épületek értékét, élettartamát jelentős mértékben növeli a minőségi anyagokkal készített homlokzat.


A megfelelő hőszigeteleő trendszer kiválasztása során figyelembe kell venni az épület adottságait, hőtechnikai-, páratechnikai jellemzőit, valamint egyedi igényeket. Az épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére már jelenleg is szigorú és fokozatosan egyre szigorodó kötelező előírás van érvényben.

Legfontosabb elvárás az esztétikai, állagvédelmi és hőérzeti követelmények kielégítése, valamint a fűtési költségek csökkenése.

 

A hőszigetelő anyagok jellemzően könnyű anyagok. A hőszigetelő anyag lehet szálas, vagy habosított kialakítású. Itt kell megjegyezni, hogy ugyan a hőszigetelő anyagok sok levegőt tartalmaznak, de a közhiedelemmel ellentétben a levegő nem szigetel. Akkor hogy terjedt el ez a nézet? Ezt legjobban a hőátadás fogalmával tudjuk megmagyarázni.

Gyakorlatban is tapasztaljuk, hogy télen, amikor a külső falhoz közelítjük a kezünket, ott egyre hidegebbet érzünk, már azelőtt is, hogy a falhoz hozzáérnénk. Ez azért van, mivel ahol a légnemű anyag, azaz a levegő találkozik a szilárd anyaggal, vagyis a falfelülettel, ott mindig hőátadás következik be, azaz hőmérsékletugrás van. Ha ezt a falat kívül is megvizsgálnánk, azt tapasztalnánk, hogy a falhoz közelítve, a levegő hőmérséklete a fal közvetlen közelében melegebb, mint tőle távolabb. Itt is hőmérsékletugrás van.A leggyakrabban használt hőszigetelő anyagok a következők:

 

Szervetlen hőszigetelő anyagok:
  • rostos:     -        üveggyapot és kőzeggyapot (Üveggyapot hőszigetelő: Üvegből  készített, hosszú vékony szálakból álló, sokoldalúan alkalmazható hőszigetelő anyag. Kőzeggyapot hőszigetelő: kőzetgyapot a természetben előforduló vulkanikus kőzet, a bazaltkő megolvasztásával és szálazásával előállított, üveges szerkezetű, szervetlen szilikátszálas anyag. )
  • habosított üveg
  • perlit

 

Szerves hőszigetelő anyagok:

  • habosított:  polisztirol  (expandált, extrudált), poliuretán hőszigetelő
  • habosított expandált: parafa, melamin-hab, fenol-hab hőszigetelő
  • rostos: cellulóz, kókuszrost, gyapot, gyapjú hőszigetelő

 

Kombinált hőszigetelő anyagok:
  • fagyapot
  • habosított gipsz


A felsorolt hőszigetelő anyagok közül a kőzet és üveggyapotból együtt  kb. dupla annyi fogy, mint a polisztirolból és poliuretánból együttvéve, az összes többiből alig több, mint 10% a piac részesedése.